Posts Tagged ‘planning’

Tukar Tajuk Blog Lagi!!!!!

Ini kali ketiga saya menukarkan tajuk blog peribadi – mencerminkan perubahan tema dan fokus dalam kehidupan. Tajuk pertama; “semua mau” melambangkan personaliti saya yang sukakan terlalu banyak perkara – sebolehnya- saya ingin melakukan kesemuanya. Setelah memasuki ke alam menghampiri akhir hayat- saya melebihkan fokus kepada persediaan akhirat, maka apa yang saya lakukan adalah sesuatu yang dilakukan secara sambilan sementara menunggu dipanggil Allah. Rupa-rupanya masih belum lagi dipanggil Allah – – Allah masih mahu saya bertugas lagi di dunia ini. Bila memikirkan kembali apa kegunaa diri yang masih boleh diberikan kepada masyarakat –  saya dapati  saya masih bersikap “semua mau” – ditambah dengan rasa terkejar-kejar disebabkan oleh kesuntukan masa. Maka sekarang ini saya mengintegrasi kedua dua falsafah yang tak pernah ditinggalkan- sekadar berubah fokus, iaitu saya berazam untuk melakukan sebanyak mana yang saya boleh – semuanya saya mau- sementara menunggu panggilan Ilahi.

 

Ya Allah berikan daku fokus untuk memilih pekerjaan-pekerjaan yang paling berbaloi untuk kemaslahatan umat dan  untuk bekalan akhiratku. Berikan daku keberkesanan dalam melakukan tugasan-tugasan tersebut. Peliharalah diriku dari maksiat, lagha dan kelekaan masa.
Sahabat dan saudaraku, blog ini tentu sekali tidak ada pentutupnya kerana Allah tidak memberitahu kita bila kita akan dipanggil. Saya akan terus berprojek dan berkejar dalam pecutan terakhir ini- dan antara projek pilihan saya adalah pengisian kepada blog ini dengan jangkaan ia dapt memberi manafaat kepada sesiapayang sudi mengambil manafaat darinya untuk mendekatkan dii kepada Allah. Jika saya sudah tiada, mohon rujuk kepada artikel-artikel wasiat  sebagai kata penutup dari saya.

 

 

Cerita Cinderella versi Sintok

Ini cerita Cinderella, tapi versi sintoklah. Heroinnya adalah sayalah. Ceritanya ada persamaan setakat jam 12.00 sahaja. tak ada kakak tiri, dan tak ada mak tiri, cuma ada mak mertua  @ mak mermuda sahaja sebagai heroin cerita.  Prince charming adalah juga, tapi watak tak penting, sebgab cerita Ustaz komputer@ bapa mertua @ bapa kerkuda cuma satu line sahaja. Ceritanya begini.

Pada suatu hari, ada seorang mak mermuda. Oleh kerana dia kenduri  mneyambut menantu sakan, dia telah menundakan marking examnya sehingga selepas kenduri. Fikirnya, lepas kenduri nanti saya buatlah dengan tekun. Cerita ini diselang seli  dengan lagu lagu ala Disney- mak mermuda menanyikan lagu tema yang berbunyi begini;

tekun dan sabar, sabar dan tekun ( ulang sebanyak yang larat)

Oleh kerana mak mermuda glaed dengan kenduri kendara, lepas tu pula ghaled dengan nak training  kakak kambodia baru sampai, di selang  melayan tiga abdul yang kebetulan juga cuti pada dua minggu tersebut, dan Ustadz Ilyas yang tidak lagi pergi ke nursery oleh kerana kakak kambodia sudah sampai, maka beberapa hari terakhir yang ada penuh dengan cerita mak mermuda membawa tiga abdul ke pejabat dan terlena  hanya dengan membaca satu dua krip jawapan sahaja.

Kebetulan juga mak mermuda telah hilang kacamata separuh power yang digunakan khas untuk membaca skrilp tulisan budak budak yang sangat hodoh hodoh. (budak budak tu comel dan handsome, tapi tulisan mereka kemut  kerepot dan hodoh hodoh. Maka berair lah mata pensyarah lama ini, walaupun mak mermuda, tetapi sudah dapat pangkat pensyarah tua, apakan daya.

Maka pada hari terakhir, yang telah pun diberi oleh lpihak berkuasa UUM tarikh lanjut seminggu, masih perlu menghantar satu abdul ke perlis, kemudian pulang, singgah ke kedai cermin mata untuk menempah semula cermian mata separuh kuasa, yang diharapkan akan mempercepatkapensyarah lama ini membaca tulisan  kemut kerepot itu. Oleh kerana kedai  cermin mata berada dalam pasar minggu,  majikan baru kakak kambodia pun terpanggil pula untuk membeli bahan mentah untuk dibawa pulang dan teruskan program latihan pembantu di rumah- di bawah program azam baru menjadi mak mertua yang mengamalkan memasak.

DIpendekkan cerita, pada jam 11.30 tamat marking skrip dengan jayanya. Jam 11.40 berjaya meneyelsaikan senaria markah dengan bantuan abdul ketiga. (Dengan selingan abdul keempat, iaitu Ustadz Ilyas telah berjaya masuk ke bilik memeriksa kertas skrip,  merebut satu kertas skrip, kemudian mengamuk dan kemudian muntah, dan kemudian good mood.)

11.40 mlm  Prince charming terlena bersama Ustadz Ilyas, jadi  heroin kena bawa kereta sendiri ke taman siswa , pejabat yayasan, kerana dirumah tak ada internet. Sedang bersungguh sungguh memasukkan markah, pada tepat jam 12.00, tepat sekali peraturan UUM, maka protal akademik pun padam dengan keluar paapran no pegawai untuk dihubungi.

maka Cinderela pun terjepuk di tengah malam,  terlepas  portal dan secara otomatik jatuh menjadi marhain yang boleh diambil tindakan oleh pihak berkuasa, dan terpaksalah besoknya jatuh standard, mengkow tow dan merayu kepada pihak pihak yang berkenaan. Maka cinderella pun kenalah on quest mencari borang rayuan yang perlu disikan suapya portal dibuka semula. Seperti cerita  cerita yang lain, portal apabila dibuka semula, dah tak serupa lagi seperti yang asal, penuh dengan cabaran yang dahsyat, hinggakan terpaksa memasukkan markah satu persatu, tak boleh lagi guna senarai sepuluh-sepuluh.

Jam berdetik lagi, kali ini cinderella perlu mengejar jam duabelas tengahari pula….. dipendekkan cerita…ping. selesailah tugas projek ngam ngam, yang telah terlucut menjadi projek terlepas portal.

Pengajaran dari cerita ini adalah- jangan tangguh tangguh, nanti maruah tergadai. Semoga yang menceritakan  akan dapat mengambil pengajaran cari penceritaan sendiri.

Laa! Kata nak jadi pendakwah, sekarang perunding kewangan pula!

Alamak, ini betul betul mencabar falsafah hidup saya sendiri. Saya sudah mendaftar menjadi perunding kewangan pula. Dengan pendaftaran itu, saya mendeclare diri saya layak untuk menasihatkan, memujuk individu untuk melabur wang ke dalam saham pilihan yang saya wakili. Adakah ini kes semua mau lagi, betulkah keutamaan saya dalam membuat pilihan ini? Tidakkah saya menggalas lagi bebanan batu yang selama ni pun sudah seperti tak terpikul? Adakah ini kerja orang yang sedang menunggu hari untuk berjumpa Allah? Apa dah jadi dengan perancangan untuk kempen Projek DUnia Akhirat. Akan terbengkalai sajakah PDA dengan projek baru ini?

Tak ada siapa pun yang menanyakan soalan tersebut kepada saya, tapi saya haru menjawabnya kepada diri sendiri supaya saya yakin dengan langkah  yang saya ambil ini.

Kewangan adalah satu komponen penting dalam projek dunia akhirat kerana wang sangat diperlukan untuk menjalankan pelbagai projek.

Dalam modul saya selama ini, pengajaran mengenai kewangan hanya tamat setakat kata-kata terseubt di atas, tanpa panduan langsung mengenai bagaimana seseorang mengurus atau meningkatkan kewangannya.

Projek latihan keusahawanan kami kepada ibu tunggal selama ini tidak berkesan kerana saya tiada ilmu mengenai selasmanship,personal finance dll. Saya sendiri pun personal finance senget saja, tidak lah samapi ke tahap berhutang atau serabut, tetapi masih di tahap Rm10 pada hujung bulan 🙂

Saya fikir dengan menghadiri siri kursus ini, saya boleh mendapat secara mudah dan ringkas pengalaman dan formula kejayaan personal finance dari mereka yang telah jadi jutawan.

Setelah menghadiri kursus ini saya fikir, tak boleh hantar ibu tunggal hadiri kursus mereka. Terlalu duniawi dan materialistik. Semua orang diajak menjadi jutawan. Hinggakan pada petang kursus, makcik yang dah nak mengadap ALlah ni, teruja pula nak menjadi jutawan dulu sebelum dipanggil mengadap. hehe Saya dah fikir dah macamana nak jadi jutawan yang tak kena hisab atas jutawan tu. NIatlah dari awal masuk akaun asing dan deikasikan akaun tu untuk kerja amal. Ha- tentu nanti tak kena hisab kan (isy ish teringin juga nak jadi jutawan makcik ni!)

Juga dalam kursus itu penuh dengan zikir chicken dance. Tak mahulah saya mendapat saham mengajarkan makcik makcik tu chicken dance. Jadi saya bwerazam untuk absorb semua prinsip yang diajar, permudahkankan dan adaptasikan sesuai untuk ibu tunggal dan as satizah. Tak perlulah kita letakkan tahap pencapaian jutawan, tapi kita boleh gunakan prinsip membinan pasif income sekadar memenuhi keperluan hidup. Saya fikir lebih senang dicapai financial freedom bagi orang yang zuhud. datentulah disingkirkan chicken dance yang nampak begitu utuh terpahat dalam training di malaysia ni.

Kenapa sampai jadi agen pelaburan pula?

Sebab saya juga sebelum itu masih tercari cari apakah perniagaan yang sesuai untuk yayasan. Perniagaan yang tidak perlu keluar modal besar, ( modal airl iur bagus juga) Maka selain dari training,  memujuk orang masuk ke saham ni bagus juga potensi pendapatannya. Dan ia selari dengan misi Yayasan untuk memantapkan tahap ekonomi muslim. ALhamdulillah, ada sijil syariah compliancenya.

Kesan sampingan dari kurus tersebut tercabar dan teruja saya – bolehkah  seseorang menjadi jutawan yang  tidak terkesan dengan kejutawanannaya? Dalam kata lain, hai, bolehkah aku menjadi jutawan yang akan masih terus naik kancil.

Sekejap, terlupa diri, saya pernah termohon ( bukan dengan nawaitu- tetapi lintasan hati) alangkah cantik kalau saya diberi kuasa atas sekelompok wang, talpi ia bukan wang saya, makan saya boleh mempunyai daya bertindak dengan wang tersebut- tanpa saya tercabar untuk terbeli itu dan ini. Saya tak minat dengan ujian sebagai orang kaya ( ujian sebagi orang miskin lagi saya takut!) Saya suka menjadi orang sederhana sahaja dalam harta- tidak diuji lah.

Tiba-tiba Allah mengkabulkan lintasan hati, barulah saya merana dan sedar.  Keadaan saya sekarang, tersepit dan pening menanggung dan mengepung sejumlah wang- yang mungkin Allah sedang ketawakan saya, terbukti tak menambah sebanyak mana  pun daya saya membuat kerja amal, malah saya rasa pencapaian aktiviti lebih rendah lagi dari semasa tidak mempunyai wang. Kerana masa tersita mencari ikhtiar mengepung, mengira, membela  wang tersebut.

Teringat saya  akan  kata-kata hikmah,  jika kita banyak harta, masa dan tenaga kita akan disita untuk menajaga harta. tapi jika  kita mempunyai banyak ilmu,  ilmu itu yang akan menjaga kita.

Jadi, saya ingatkan diri saya,  mohonlah ilmu yang bermanafaat sebanyak-banyaknya dari Allah, termasuk juga ilmu ‘tarik duit’  ni demi untuk perjuangan agama- dan atas dasar fi sabilillah, tetapi jangan lagi lah memohon harta yang banyak, walaupun harta yang telah diasingkan bukan untuk kegunaan sendiri kerana, anda dah rasa kan? betapa susahnya untuk  mengepung duit, dan betapa powerlessnya duit dalam melaksanakan kerja amal?Anda telah rasa kan diketawakan Allah?

Jadi saya akan teruls mengikuti kursus kursus personal finance ini dengan ingatan, toksah terujalah dengan jeritan dan panggilan untuk menjadi jutawan.  Memang, perkra itu terlalu kecil dan terlalu mudah bagi Allah jika Dia ingin mengizinkan kepada kamu,  tapi mahukah anda tanggungjawab menjaga dan mengepung  harta tersebut? Ini tidak termasuk lagi masa yang akan disita mengejarnya?

Cukuplah sekadar mendapatkan ilmu bagaimana untuk menjadi “financially free”  dan mengajarkannya kepada as satizah. Kita denan falsafah kita dalam Islam, mengambil dunia sekadar perlu, dan mensahamkan selebihnya dari tenaga untuk menuntut ilmu yang lebih mahal lagi, iaitu ilmu yang akan meningkatkan saham di akhirat nanti.

Terima kasih Allah atas tawaran, dan terima kasih juga atas peringatan. Ssaya tak kisah diketawakan Allah asalkan saya masih dibawah keredhaanNya.

Belum mati, masih azam baru setiap hari

Assalamualaikum sahabat dan saudara,

alhamdulillah, belum mati lagi, dan masih berazam baru setiap hari, berazam untuk menjadi hamba Allah yang lebih taat, berazam untuk menjadi pendakwah yang lebih berkesan.

Saya telah mengubah tajuk blog saya dari SEMUA MAU – kepada tajuk di atas. Saya masih bersikap semua mau, iaitu, jika diberi pilihan dalam hidup, aya memang akan memilih untuk merasakan sebanak-banyaknya pangalaman yang dizinkan oleh ALlah, cuma meniti dari hari ke sehari, saya merasakan tema hidup yang paling perlu ditonjolkan  kepada diri dan rakan adalah situasi sebenarnya, iaitu saya dalam keadaan hidu menungu mati, menungu untuk berjumpa dengan Allah. Tak tahulah bila Allah akan menjemput saya, yang pasti, ianya akan tiba, dan yang pasti, jjika saya masih menaip lagi, iainya bukan sekarang. Jadi situasi saya menulis tentulah dalam keadaan semasa dalam menunggu waktu dijemput oleh Allah.

 

Saya selalu memberi gambaran kepada rakan bahawa gaya hidup kita yang paling sesuai adalah seperti orang yang bersedia untuk memulakan perjalan: pakaian telah disimpan di dalam beg, bekalan dan perancanga perjalanan telah di atur. CUma kita tidak memandu sendiri, kita pelu menunggu teksi malaikat maut untuk menjemput. Sementara menuggu, dengan beg telah tersimpan, kita tetap perlu memenuhi keperluan hidup, perlu makan, tidur, ke tandas dll. Tapi melakukannya, sepaptunya adal kadar dan mengikut keperluan sahaja ( kerana tak mahulah kita dihonkan teksi semasa sedang membina rumah baru- rugi saja tingalkan rumah baru tersebut.

 

Cuma saya dapati dalam gambaran saya tadi ada kekurangannya. Iaitu jika seseorag sedang menunggu untuk mula perjalanan, mungkin dia sudah tidak minat lagi untuk berbuat apa-apa kepada tempat yang nak ditinggalkannya itu.  Saya sendiri kalau akan memulakan perjalanan, makan pun dah tak ‘lalu’.

 

Maka saya betulkan sedikit falsafah hidup peribadi saya. Iaitu, sementara kita menunggu untuk memulakan perjalanan yang  kita tidak tahu entah bila, kita tak patutu menghabiskan masa dan tenaga, dan meningkatkan stres menungu. Kita harus berfikiran tenang, dan memenuhi masa menunggu kita dengan ikhtiar-ikhtiar menambahkan bekalan. Maka saya perlu modify sedikit gambaran saya, saya akan ke perjalanan yang tidak lagi kembali ( menag itu pun hakikat sebenarnya!) maka saya harus bergegas untuk mempersiapkan sebanyak yang mungkin kepada tanggungan-tanggungan yang saya akan tinggalkan- berpesan kepada mereka, menngingakan kepada mereka mengenai perjalanan yang mereka akan tempuhi juga. Tak bolehlah saya selfish dan hanya memikirkan perjalanan saya seorang sahaja.  Juga untuk diri saya, selagi teksi belum datag, tidakkan bijak jika saya bergegas ke sini ke sana dan menambahkan bekal perjalanan saya , dan bukan hanya mengharap dengan bekalan husnul zan sahaja kepada Allah bahawa Allah akan sediakan semuanya untuk saya.

Maka, sekaragn, saya tidak lagi duduk dengan senang hati menunggu teksi malaikat maut, tetapi insyallah akan bergegas ke saa ke sini, membuat apa saja untuk menambahkan bekalan diri, untuk mengingatkan orang yang akan ditinggalkan untk membekalkan diri mereka juga.

 

Semoga Allah memberi kekuatan kepada saya untuk melakukan sedemikian dengan terbaik dan ter berkesan 🙂 . Semoga perjalanan saya mendapat lindungan rahmat dari ALlah, dan semoga pesanan yang  sempat saya tinggalkan diizinkan ALlah untuk memperingatkan seramai orang yang mungkin untuk bersedia  menghadapi perjalan mereka sendiri menuju Allah, Amin Ya Rabal Aa’lamin. Walaupun aku belum yakin dengan persediaan diri, aku rindu untuk berjumpa mu Ya Allah. Dan selagi no giliran ku belum tiba, aku berjanji yan ALlah, untuk menggunakan sepenuhnya umur yang engkau berikan untuk mencari kebaikan da menyebarkan kebaikan, ya ALlah- batulah aku dalam ikhtiar ini Ya Allah.

 

Launching Experiential English

I am quite anxious,  having to launch a big scale ( for me) project out of a sudden. I hate to start new projects when so many old projects are in the ‘bengkalai’ mode- especially my biggie – the kaunseling islam book.

However, life is always full of surprises.  This ide came out of sudden, when thinking of how best K Liza, my sister in law, can get good money with her various talent and ability.  Tuition center, teaching English, wroking with children, renting a house – these are all old ideas swimming in my head ever since whenever- renting just yet another house seems to become a bad habit with me. However, this idea strikes as just right for the time, the palce and the need.

So here we are, I am renting yet another house, which makes me in charge of – goodness – five houses for the moment. and I am making duas all the time, Allah, don’t let this be another one of my unfinished project. Let this one be of success, and hopefully, eventually, minimizing my role in it.

On the positive side, I have antoher wonderful place to call office, just four km from home, within walking distance to my sister’s food- the Dapur Bersih, with ai-rcond and wifi (coming soon)  A good place for my nine month sabbatical ( already ticking away).

We’ve got the house, the brochures, the banners. I’ve put in the ad in mudah, opened up a page in Facebook, and open up ( yet another) blog – called Experiential English. I haven’t done the most crucial thing though-  posting the brochures at houses in taman- sigh!!!

A New and Productive Me

This is an endless repetition. I remember visiting an old time friend from my high school days. I was telling her about wanting to start this new me with lots of self-improvement, and she said; “You memang dari dulu pun dok macam ni dah” ( You’ve always been this way – wanting to improve this and that). It was gratifying, adn deflating, and yet gratifying in a twisted way. I had forgotten about how I was in those years, and it was always gratifying to know that your friend noticed and cared enough about you to remember.  It was deflating of course to know that I had been wanting to improve ever since – without having much to show. I am still this disorganized person wanting to be more organized. Brings back the old saying from my high  school days; “sampai bila lah lu! – (when are you ever gonna – ever- succeed?) And gratification in a twisted way- if I had consistently been trying to improve myself; wouldn’t I have succeeded at least to some degree?

I remember in the old days, when I decide to one day, have a geography notebook as beautiful as Mahiran’s. ( she’s the beautifulest in the face, most hardworking, and also had the most beautiful geography notebook with all the maps drawn in color. She probably is a general surgeon by now, and I bet with awet muda face and body too) So I borrowed her note- book and tried to emulate her in geography. I think the project ended after the second page. A bit later in my teens, it was in the first year of college, I decided that a friend was succesful at two things. She was quiet and religious, and she has a small petite figure. I was small too –  but think flabby petite.  the more appropriate  description for me was short and dumpy. Anyway,  I decided for the day to ape her word for word and bite for bite.   Being kind-hearted, she enquired why I was so  glum and moody for the day.  She thought the reason for my being depressed was so funny, and she told me that people like me should try to earn pahala taking, and not by being quiet.  A wise teenager- my friend was, she taught me a philosophy for life;  for I stopped then, trying to be someone I was not.

However, I had not stopped on trying to be a better me. and today is another day of trying to be a more productive me.

What are the steps that I need to take?

I think I have finished two hours on FB and this, aiyya. never, I still have half day today, anad heh heh did scarlett o hara said this? tomorrow will be another day?

Super serious Kertaskerja… but

Here we go again. ALhamdulillah, finished filling in the new madya borang, and finished filling in the prestasi tahunan. I get scared just thinking that come april i have to fill in the income tax again. if I have a choice I’d take not fillin in the forms and letting the gov just cut off whatever thely want to cut off, aterall this world is sujjanul mukminin right? Right and it’s mostre sujjan than taking your money, they make sure to force you to fill in the borang. i learned it the hard way ma, when me and ustaz komputer had to stay in the glass room and fill in ten years form of income tax. Those sujjanul guards, they were quite nice- did not threaten us with lock up the way the mahkamah guard did this morning. But they sort of lock us in there and now i make sure I go to the annual pilgrimage, come april- to the income tax office to fill in the form. Of course they have the electonic ersion, but being a technically challenged, I have to go in there for them to teach me how to use it ( a year is a long time, so I need to be taught again come april) Did I tell you about the mahkamah  dementors? had to go there because I got a saman from the jpj dementors – because I did not wear a seatbelt ( cmon ma it’s only jitra!) Anyway, the JPJ person, he was being nice when he suggested to me that I should not pay to him the Rm300, but to go to the mahkamah instead and pay Rm150 instead. He was so thoughtful, he tipped me to be nice to the magistrate, or the magistrate might fine me RM400 instead. Feeling confident that I know how to be nice to a magistrate, I didn’t pay him the rm300 then. In my mind I had this video image of me charming off the magistrate that I got off free- maybe  convince him that I was this nice thoughtful makcik who onlly slipped at that one and only time with my seatbelt, and oh, would he let me off instead and I will donate RM300 to charity and the magistrate and me  would share the pahala of the RM300 (and I wouldn’t mind sharing the pahala with the nice JPJ guy too).

What I forgot was my ability to show up at the mahkamah. the first date- i went in the afternoon instead of in the morning. the not so nice JPJ who issued me the saman had a bad handwriting that read 2.30 p.m. instead of 9.30 a.m. I would scan it here and have you judge what it says (but no techie work please, so you just have to take my word for it) Ok the mahkamah people gave me a new date and wrote twice the time: note 9.30 a.m. it was two month after the first call. Okay I had the time, but I forgot all about the date when the time came, because at that time I was so miserable about not going to the hajj, plus I was off the office so off my organizer. The third time would be next monday, but I have to go to penang to deliver this paper that I have to write now, so I went to the mahkamah to get another date. The guy went mad and said”nasiblah”, but he became reasonbale enough to tell me that I can get hep from the JPJ.

The JPJ people, again nicely offered to write me another saman ( how nice thank you) so that they can cancel the old saman adn they could even set up another date with the mahkamah should I still want to try my luck persuading the magistrate.  I said, no thank you, I’m done with the magistrate I never get a chance to persuade. I count myself lucky they havent thrown me in jail yet for engkar mahkamah. let me just pay the full saman at JPJ, at least over there, you can pay at any day and any  hour.  Plus also, I just got this new thinking, if they can cancel the old saman, why don’t I go there and persuade them to just cancel the old saman and NOT write me a new one?)

Anyway,  I would need to do the persuading another day. coz what I reallly need to do today is to start and finish this super serious paper titled kedudukan kaunseling dalam ulumunnafs.

of course whenever I have to write a super serious thingy, I would start wanderng all over the internet, and now my lates wanderings are in fb. I have created sooo many groups, but all of them need to be created, maa. So, that’s not really wasting time, don’t you think ? hehe

ok, let me get offline, and vow not to get online until I finish, what do you think? good strategy huh?  Yeah yeah I know, only if you stick to them. I need a discipliner,  not just an organizer. wish someone would sell them