Posts Tagged ‘keutamaan’

Ada penyakit di hati saya?

Apabila membaca newsfeed di FB, selalu timbul sesuatu rasa apabila mengikuti seorang aktivis ini. Beliau sangat aktif dan gigih melakukan projek demi projek dan beliau selalu akan berjaya mencapai sasaran yang dipilih. Saya kagum dengan kegigihan beliau, dengan sokongan yang beliau perolehi dari follower beliau, dan dengan kecekapan beliau mengurus projek.

Masalah hati saya adalah cemburu atau ‘dengki’ kepada causes yang dipilih oleh beliau. “Kenapa bazir duit buat majlis macam tu? Kenapa buang duit beli hadiah macam tu, kenapa habis duit buat trip ke situ? Kenapa habis tenaga hanya untuk buat hiasan saja?”

Saya memang tahu- masa beliau adalah hak beliau.; duit penderma adalah hak penderma. Dan saya juga tahu – jangan diremehkan setiap kebaikan. Kemungkinan kebaikan yang beliau lakukan akan membawa ramai orang kepada Allah. Kemungkinan besar sangat kebaikan yang beliau lakukan membawa beliau kepada rahmat Allah.

Namun- sentiasa saja di hati saya memikirkan – mungkin tanggungjawab seseorang- mangajarkan fiqh awlawiyyat- bukan hanya kepada beliau dan penyokong beliau- tetapi kepada semua anggota masyarakat. Lebih utama lagi mengajarkan kepntingan dan tujuan hidup kepada penagih dadah, kepada orang tua yang akan mati, kepada anak muda yang sedang mempunyai masa dan tenaga sebagai modal yang Allah beri.

Seperti kata Ustaz Ebit Lew – ampunilah kami ya Allah kerna kami lemah tidak mampu menyampaikan ilmu kepda mereka.

Kerisauan kedua yang timbul – adakah saya sendiri juga sedang menghabiskan masa dan tenaga melakukan apa yang saya yakin sebagai perjuangan – padahal di mata orang lain, bahawa ada perkara lain lagi yang lebih penting yang patut saya tumpukan tenaga.

Adakah Allah redha dengan apa yang saya lakukan, atau adakah saya kurang ilmu sehingga saya meninggalkan perjuangan yang lebih patut diperjuangkan? – sehingga merasa seronok dan puas hati melakukan apa yag tidak dikehendaki oelh Allah.

Ya Nuur Ya Haadi- ya Alim Ya Hakim Ya Rashiid – tunjukkanlah kepada kami semua apa yang patut kami lakukan pada setiap langkah, dan jauhi lah kami dari sia-sia melakukan perkara yang tidak Engkau kehendaki sedangkan kami dalam tertipu merasakan ianya yang benar.

Dana saya juga perlu berdoa untuk penyucian hati – kerana besar kemungkinan juga terdapat penyakit yang bersarang di hati dalam isu ini. Ya Qudduus Ya Jalil- sucikanlah hati kami dari segala penyakit hati.

Advertisements

Rayuan Derma yang di’share’ sahaja

Pernah tak rasa bersalah sebab ada rayuan derma yang kita sendiri tidak respon, tetapi sekadar share sahaja?

Saya punya reasoning begini. Semua dari kita tidak mampu memberi respon kepada setiap rayuan derma kerana kewangan kita terhad, dan iman kita juga terhad (belum cukup tinggi lagi he he) – maka kita akan pilih dan meyokong secara kewangan beberapa kes yang ‘resonate’ di hati kita.

Bagi kes selainnya, kita iringi dengan doa (sebab doa tiada had, maka mudah saja untuk murah hati dengan doa he he), dan manalah tahu, dengan sharingnya kita – akan sampai mesej tersebut kepada insan yang akan memberi respon kepada rayuan tersebut.

Saya sendiri amat simpati dengan projek peningkatan hidup seperti yuran pelajaran, lesen kereta, modal bisnes, juga  usaha awam seperti masjid, sekolah tahfiz. Saya sangat jarang beri kepada rumah anak yatim (walaupun saya dulu anak yatim) sebab saya mendapat impressi orang Malaysia  sangat suka sedekah pada anak yatim- atau bias peribadi saya sebab saya dulu bukan yatim yang miskin- dan semua orang suka beri duit pada saya. Saya juga hampir tidak pernah memberi kepada keperluan perubatan, bukan tidak simpati, tetapi sebab saya selalu buat perkiraan ekonomi- kos perubatan yang dirayu selalunya tersangat tinggi – dan jumlah wang tersebut boleh menolong lebih ramai orang lagi, dan saya pun selalu fikir sakit juga boleh lega dengan cara lain dari ikhtiar hospital yang mungkin lebih rendah kosnya- itu bias peribadi saya. Saya sendiri juga tidak pernah ambil insuran perubatan untuk diri dan keluarga kerana  bias memikirkan hospital kerajaan mencukupi dan apa yang tidak boleh diusahakan di situ, masih ada jalan ikhtiar alternatif; juga Allah boleh sembuhkan saja dengan apa saja cara jika Allah mahu- maka tidak perlu ikhtiar berhabis habisan berubat kerana banyak lagi keperluan hidup lain  dan perjuangan yang lebih utama.

Maka saya meneruskan meng’share’ sahaja posting-posting rayuan derma perubatan- semoga Allah menerima pendirian yang  tidak sempurna ini dan tidak menguji saya dengan saya sendiri tiba-tiba memerlukan derma orang ramai terhadap ikhtiar kos perubatan saya.

 

 

 

Tukar Tajuk Blog Lagi!!!!!

Ini kali ketiga saya menukarkan tajuk blog peribadi – mencerminkan perubahan tema dan fokus dalam kehidupan. Tajuk pertama; “semua mau” melambangkan personaliti saya yang sukakan terlalu banyak perkara – sebolehnya- saya ingin melakukan kesemuanya. Setelah memasuki ke alam menghampiri akhir hayat- saya melebihkan fokus kepada persediaan akhirat, maka apa yang saya lakukan adalah sesuatu yang dilakukan secara sambilan sementara menunggu dipanggil Allah. Rupa-rupanya masih belum lagi dipanggil Allah – – Allah masih mahu saya bertugas lagi di dunia ini. Bila memikirkan kembali apa kegunaa diri yang masih boleh diberikan kepada masyarakat –  saya dapati  saya masih bersikap “semua mau” – ditambah dengan rasa terkejar-kejar disebabkan oleh kesuntukan masa. Maka sekarang ini saya mengintegrasi kedua dua falsafah yang tak pernah ditinggalkan- sekadar berubah fokus, iaitu saya berazam untuk melakukan sebanyak mana yang saya boleh – semuanya saya mau- sementara menunggu panggilan Ilahi.

 

Ya Allah berikan daku fokus untuk memilih pekerjaan-pekerjaan yang paling berbaloi untuk kemaslahatan umat dan  untuk bekalan akhiratku. Berikan daku keberkesanan dalam melakukan tugasan-tugasan tersebut. Peliharalah diriku dari maksiat, lagha dan kelekaan masa.
Sahabat dan saudaraku, blog ini tentu sekali tidak ada pentutupnya kerana Allah tidak memberitahu kita bila kita akan dipanggil. Saya akan terus berprojek dan berkejar dalam pecutan terakhir ini- dan antara projek pilihan saya adalah pengisian kepada blog ini dengan jangkaan ia dapt memberi manafaat kepada sesiapayang sudi mengambil manafaat darinya untuk mendekatkan dii kepada Allah. Jika saya sudah tiada, mohon rujuk kepada artikel-artikel wasiat  sebagai kata penutup dari saya.

 

 

Laa! Kata nak jadi pendakwah, sekarang perunding kewangan pula!

Alamak, ini betul betul mencabar falsafah hidup saya sendiri. Saya sudah mendaftar menjadi perunding kewangan pula. Dengan pendaftaran itu, saya mendeclare diri saya layak untuk menasihatkan, memujuk individu untuk melabur wang ke dalam saham pilihan yang saya wakili. Adakah ini kes semua mau lagi, betulkah keutamaan saya dalam membuat pilihan ini? Tidakkah saya menggalas lagi bebanan batu yang selama ni pun sudah seperti tak terpikul? Adakah ini kerja orang yang sedang menunggu hari untuk berjumpa Allah? Apa dah jadi dengan perancangan untuk kempen Projek DUnia Akhirat. Akan terbengkalai sajakah PDA dengan projek baru ini?

Tak ada siapa pun yang menanyakan soalan tersebut kepada saya, tapi saya haru menjawabnya kepada diri sendiri supaya saya yakin dengan langkah  yang saya ambil ini.

Kewangan adalah satu komponen penting dalam projek dunia akhirat kerana wang sangat diperlukan untuk menjalankan pelbagai projek.

Dalam modul saya selama ini, pengajaran mengenai kewangan hanya tamat setakat kata-kata terseubt di atas, tanpa panduan langsung mengenai bagaimana seseorang mengurus atau meningkatkan kewangannya.

Projek latihan keusahawanan kami kepada ibu tunggal selama ini tidak berkesan kerana saya tiada ilmu mengenai selasmanship,personal finance dll. Saya sendiri pun personal finance senget saja, tidak lah samapi ke tahap berhutang atau serabut, tetapi masih di tahap Rm10 pada hujung bulan 🙂

Saya fikir dengan menghadiri siri kursus ini, saya boleh mendapat secara mudah dan ringkas pengalaman dan formula kejayaan personal finance dari mereka yang telah jadi jutawan.

Setelah menghadiri kursus ini saya fikir, tak boleh hantar ibu tunggal hadiri kursus mereka. Terlalu duniawi dan materialistik. Semua orang diajak menjadi jutawan. Hinggakan pada petang kursus, makcik yang dah nak mengadap ALlah ni, teruja pula nak menjadi jutawan dulu sebelum dipanggil mengadap. hehe Saya dah fikir dah macamana nak jadi jutawan yang tak kena hisab atas jutawan tu. NIatlah dari awal masuk akaun asing dan deikasikan akaun tu untuk kerja amal. Ha- tentu nanti tak kena hisab kan (isy ish teringin juga nak jadi jutawan makcik ni!)

Juga dalam kursus itu penuh dengan zikir chicken dance. Tak mahulah saya mendapat saham mengajarkan makcik makcik tu chicken dance. Jadi saya bwerazam untuk absorb semua prinsip yang diajar, permudahkankan dan adaptasikan sesuai untuk ibu tunggal dan as satizah. Tak perlulah kita letakkan tahap pencapaian jutawan, tapi kita boleh gunakan prinsip membinan pasif income sekadar memenuhi keperluan hidup. Saya fikir lebih senang dicapai financial freedom bagi orang yang zuhud. datentulah disingkirkan chicken dance yang nampak begitu utuh terpahat dalam training di malaysia ni.

Kenapa sampai jadi agen pelaburan pula?

Sebab saya juga sebelum itu masih tercari cari apakah perniagaan yang sesuai untuk yayasan. Perniagaan yang tidak perlu keluar modal besar, ( modal airl iur bagus juga) Maka selain dari training,  memujuk orang masuk ke saham ni bagus juga potensi pendapatannya. Dan ia selari dengan misi Yayasan untuk memantapkan tahap ekonomi muslim. ALhamdulillah, ada sijil syariah compliancenya.

Kesan sampingan dari kurus tersebut tercabar dan teruja saya – bolehkah  seseorang menjadi jutawan yang  tidak terkesan dengan kejutawanannaya? Dalam kata lain, hai, bolehkah aku menjadi jutawan yang akan masih terus naik kancil.

Sekejap, terlupa diri, saya pernah termohon ( bukan dengan nawaitu- tetapi lintasan hati) alangkah cantik kalau saya diberi kuasa atas sekelompok wang, talpi ia bukan wang saya, makan saya boleh mempunyai daya bertindak dengan wang tersebut- tanpa saya tercabar untuk terbeli itu dan ini. Saya tak minat dengan ujian sebagai orang kaya ( ujian sebagi orang miskin lagi saya takut!) Saya suka menjadi orang sederhana sahaja dalam harta- tidak diuji lah.

Tiba-tiba Allah mengkabulkan lintasan hati, barulah saya merana dan sedar.  Keadaan saya sekarang, tersepit dan pening menanggung dan mengepung sejumlah wang- yang mungkin Allah sedang ketawakan saya, terbukti tak menambah sebanyak mana  pun daya saya membuat kerja amal, malah saya rasa pencapaian aktiviti lebih rendah lagi dari semasa tidak mempunyai wang. Kerana masa tersita mencari ikhtiar mengepung, mengira, membela  wang tersebut.

Teringat saya  akan  kata-kata hikmah,  jika kita banyak harta, masa dan tenaga kita akan disita untuk menajaga harta. tapi jika  kita mempunyai banyak ilmu,  ilmu itu yang akan menjaga kita.

Jadi, saya ingatkan diri saya,  mohonlah ilmu yang bermanafaat sebanyak-banyaknya dari Allah, termasuk juga ilmu ‘tarik duit’  ni demi untuk perjuangan agama- dan atas dasar fi sabilillah, tetapi jangan lagi lah memohon harta yang banyak, walaupun harta yang telah diasingkan bukan untuk kegunaan sendiri kerana, anda dah rasa kan? betapa susahnya untuk  mengepung duit, dan betapa powerlessnya duit dalam melaksanakan kerja amal?Anda telah rasa kan diketawakan Allah?

Jadi saya akan teruls mengikuti kursus kursus personal finance ini dengan ingatan, toksah terujalah dengan jeritan dan panggilan untuk menjadi jutawan.  Memang, perkra itu terlalu kecil dan terlalu mudah bagi Allah jika Dia ingin mengizinkan kepada kamu,  tapi mahukah anda tanggungjawab menjaga dan mengepung  harta tersebut? Ini tidak termasuk lagi masa yang akan disita mengejarnya?

Cukuplah sekadar mendapatkan ilmu bagaimana untuk menjadi “financially free”  dan mengajarkannya kepada as satizah. Kita denan falsafah kita dalam Islam, mengambil dunia sekadar perlu, dan mensahamkan selebihnya dari tenaga untuk menuntut ilmu yang lebih mahal lagi, iaitu ilmu yang akan meningkatkan saham di akhirat nanti.

Terima kasih Allah atas tawaran, dan terima kasih juga atas peringatan. Ssaya tak kisah diketawakan Allah asalkan saya masih dibawah keredhaanNya.

A New and Productive Me

This is an endless repetition. I remember visiting an old time friend from my high school days. I was telling her about wanting to start this new me with lots of self-improvement, and she said; “You memang dari dulu pun dok macam ni dah” ( You’ve always been this way – wanting to improve this and that). It was gratifying, adn deflating, and yet gratifying in a twisted way. I had forgotten about how I was in those years, and it was always gratifying to know that your friend noticed and cared enough about you to remember.  It was deflating of course to know that I had been wanting to improve ever since – without having much to show. I am still this disorganized person wanting to be more organized. Brings back the old saying from my high  school days; “sampai bila lah lu! – (when are you ever gonna – ever- succeed?) And gratification in a twisted way- if I had consistently been trying to improve myself; wouldn’t I have succeeded at least to some degree?

I remember in the old days, when I decide to one day, have a geography notebook as beautiful as Mahiran’s. ( she’s the beautifulest in the face, most hardworking, and also had the most beautiful geography notebook with all the maps drawn in color. She probably is a general surgeon by now, and I bet with awet muda face and body too) So I borrowed her note- book and tried to emulate her in geography. I think the project ended after the second page. A bit later in my teens, it was in the first year of college, I decided that a friend was succesful at two things. She was quiet and religious, and she has a small petite figure. I was small too –  but think flabby petite.  the more appropriate  description for me was short and dumpy. Anyway,  I decided for the day to ape her word for word and bite for bite.   Being kind-hearted, she enquired why I was so  glum and moody for the day.  She thought the reason for my being depressed was so funny, and she told me that people like me should try to earn pahala taking, and not by being quiet.  A wise teenager- my friend was, she taught me a philosophy for life;  for I stopped then, trying to be someone I was not.

However, I had not stopped on trying to be a better me. and today is another day of trying to be a more productive me.

What are the steps that I need to take?

I think I have finished two hours on FB and this, aiyya. never, I still have half day today, anad heh heh did scarlett o hara said this? tomorrow will be another day?

Sabbatikal1 – semua mau!

Alhamdulillah,

diizinkan Allah untuk mendapat cuti sabatikal selama 9 bulan. Jika dicampur dengan cuti tahun lepas yang dibawa ke hadapan, boleh menghampiri setahun, namun sedih, oleh kerana cuti saya secara rasmi mula 1 Mac, terdapat pihak yang menyuruh juga saya mengajar satu kelas. Saya berbelah bagi antara gratifikasi dapat mengajar pelajar yang telah saya kenali dan sayangi, dengan merasakan diri dipergunakan oleh pihak yang tidak kisah mengeksploitasi apa dan siapa saja yang boleh dieksploitasikan. Untuk jalan mudah, saya melatih diri saya untuk menganggap bahawa semuanya adalah dari Allah, termasuk  manusia manusia yang menyusahkan kita juga adalah dicipta oleh Allah, dan diaturkan oleh Allah supaya menyusahkan kita. Bila berfikir sedemikian, baru fikiran boleh tenang dan hati boleh ikhlas.

Seperti biasa, saya ada berbagai-bagai projek yang saya ingin capai dalam sela masa yang terluang ini, namun saya tahu hanya sedikit sahaja yang boleh dicapai, dan saya harus prune sasaran menjadi lebih realistik dan mudah tercapai.

Saya senaraikan dahulu apa yang saya mahu ( jika tidak perlu fikir halangan atau kekangan masa, tenaga dan sumbar lain)

1)mempelajari ilmu agama iaitu feqah ke tahap mendaptkan tauliah untuk mengajar. Tauliah ini sebenarnya tidak tinggi dan mampu dicapai oelh sesiapa yang yang minat. Saya pernah berbincang dengan seorang pegawai agama negeri dan beliau sudi untuk memberikan silibus, saranan buku yang perlu dibaca, serrta contoh soalan temuduga.  Memang doable jika keutamaan ini tinggi.

2) membaca dan meyimpan hadith dan ayat quran mengikut kategori yang sesuai dengan kaunseling Islam. berkaitan dengan ini juga, saya ingin mencari satu note taking software yang boleh membantu saya menyimpan semua nota  nota catatan dari kuliah agama serta bacaan. kalau kita boleh berbuat sedemikian untuk projek buku dan PhD, kenapa tidak boleh untuk agama. Juga doable, tetapi memerlukan  komitmen yang tinggi.

3) menghabiskan penghafalan makna perkataan dalam Al Quran, sama ada dari senarai 80% Al Quran ( http://www.understandquran.com/dictionary/dictionary/english.html), atau menggunakan Quran syamil per kata. Setakat ujian yang saya ambil sendiri anggaran kefahaman quran saya adalah dalam 70%. Namun ujian tersebut ( yang saya bina bersama pelajar PhD saya) masih belum cantik kerana kami tidak ambil kira pemberat mengikut kepentingan makna perkataan. Kiranya 70% perkataan yang saya tahu kebanyakannya adalah perkataan sendi. Perkataan kunci kata masih belum cukup untuk saya memahami passage al quran secara automatik. Saya sedang fikir untuk kumpul kunci kata perkataan mengikut surah dan meletakknya dalam kad indeks dan menghafalnya mengikut surah. Okay, ini projek keutamaan tinggi kerana saya hampir tiba, dan jika saya tiba, saya boleh ajar lebih ramai orang lain untuk memahami quran. Buat peringkat ini, malulah nak ajr, kita sendiri pun merangkak-rangkak.

4) Saya nak baiki hafazan saya yang dapat lupa. Kalau ayat hafazan adalah seperti unta tambat yang terlepas, hafazan saya seperti unta jinak liar yang pergi merantau sendiri dan hanya pulang bermusim. Semasa saya lapang, semua surah tersebut kembali kepada saya dengan sedikit praktis ( menyebabkan saya selalu besar kepala dan perasan bahawa saya mampu untuk menghafal satu Quran. Boleh lah kot kalau saya sekolahkan diri di sekolah tahfiz dengan sponsorhip orang lain he he). Di dunia realiti, dengan sekali distraction sahaja, semuanya akan terus lenyap. Contohnya, saya terleka kerana mengajar kursus berbayar selama dua hari penuh. Sedikit wang masuk, dan hafazan saya pun terbang dan hanya boleh kembali pada satu masa nanti yang saya lapang. Memang, anak saya atau seorang hafizah yang lain pernah menerangkan kepada saya, bukannya secepat mana kita menghafal yang penting, tetapi disiplin kita mengulang ayat untuk memeliharanya. Untuk cuti ini, saya cuma berharap agar dapat menghabis kan juzuk 30 ( bukan 30 juzuk he he) serta surah penting yang telah terhafal dan terlupa.

5) Saya juga perlu memulakan dan menyiapkan sebuah buku mengenai kaunseling Islam yang telah dijanjikan kepada majikan sebagi harga sabatikal 9 bulan. Aaah, ini keutamaan no 1 kerana ia janji dan amanah dan sudah jatuh wajib.

6) Saya juga telah berjanji dengan seorang pegawai di tabung haji untuk menjalankan satu penyelidikan mengenai keperluan jemaah haji melalui penelitian sesi laporan kaunseling mereka. Angan angan saya, projek ini hingga ke peringkat menyediakan modul latihan untuk kaunselor ke haji ( ehm ehm, dengan harapan untuk mendapat tiket percuma haji berkali-kali. tak siapa menjanjikan apa-apa tetapi saya tetap mengharap)

7) Untuk mahu ke 6, saya perlu aktifkan kembali perancangan untuk mempelajari kaedah penyelidikan kualitatif. Ini sasaran saya semasa PhD yang telah ditunda kerana bertukar strategi untuk grad cepat dan tepat. Saya tidak menyesali keputusan, tetapi nampak gayanya susah untuk mempelajari sesuatu bila tiada harimau mengejar di belakang.

8) Oh ya, saya juga mahu ke umrah, supaya saya boleh solat hajat dan berdoa supaya saya boleh tunaikan haji secepat mungkin. Berkaitan juga, saya mau tunaikan haji hujung tahun ini- semuanya jika diizinkan ALlah.

9) Saya juga perlu luangkan banyak masa dan tenaga untuk melatih anak saya, seorang akan menduduki UPSR, seorang PMR. Saya sebenarnya seorang ibu yang santai mengenai keputusan peperiksaan. bagi saya, asal belajar, insyaallah akan berjaya nanti, dan lebih banyak lagi perkara lalin yang perlu ditumpukan oleh ibubapa seperti akhlak, ilmu agama fardhu ain, wawasan akhirat, dan juga general  academic skills- yang tak sama dengan penekanan peperiksaan. Namun kali ini situasi membuat saya terpaksa menumpukan kepada latihan intensif akademik kepadamereka berdua. Anak UPSR adalah dari seklah hafiz, dan beliau berminat mencuba bakat dalam UPSR. Saya tidak mahu beliau ketinggalan, makan saya akan pastikan sedaya upaya beliau mendapat keputusan yang baik untuk mengharumkan nama aliran hafiz. Anak PMR, tidak sesuai denan sistem pendidikan tahfiz, dan telah beralih ke akademik am. nampak gayanya sistem pendidikan ini juga kurang sesuai sehigga ke tahap membimbangkan semua pihak. Melihat kepada kebolehan am beliau, memang kecerdasan pemikiran ada, tetapi tumpuan belum bermula. Sementara memikirkan sistem pendidikan apa lagi yang sesuai, saya fikir untuk mencuba melatih beliau dalam ‘ketekunan’ dan ingin beliau merasakan pengalaman kejayaan ( atau sekurang-kurangnya mengelakkan dari membentuk identiti gagal) – maka penting bagi saya membantu beliau sepenuhnya untuk berjaya dalam PMR.  Ini terpaksa menjadi keutaamaan paling tinggi di bawah projek buku wajib.

Kalau dilihat dari apa yang berlaku seminggu dua ini, memang inilah keutamaan no 1 dalam sabatikal ini. kalau buku tidak siap, saya masih boleh survive diburu pihak pentadbiran, tapi peluang anak-anak terikat dengan tahun ini sahaja. hmm..

10) terdapat banyak tajuk buku yang teringin saya nak usahakan, biarlalh ia tinggal tajuk sahaja dulu. tak pa, biar saya senaraikan untuk seronok seronok:

Buku Panduan:

Menangani Poligami – tentu best seller – kalau ianya ever ditulis…!

Kemahiran Mikro Phd – dah ada empat bab nipis, kiranya 40% siap. namun low priority.

Sunshine Rain – memoir zaman kanak-kanak kecil. juga about 40- 60% dpending on the development. Sedih… kerana juga perlu letak sebagai lowest priority. Yang ini tak nampak pun bagaimana nak membantu mendekatkan diri dengan ALlah, ( though tak ada lah menjauhkan diri), tak nampak pun sebagi jalan berdakwah.. hu hu, ok ini low priority definite. maybe siapkan dalam syurga nanti (semoga diizinkan jadi ahli syurga)

How to improve your English. tak paa lah, ini lagi lah tak fikir pun

Projek Dunia AKhirat- ni pun kalau boleh nak letaklah sedikit priority. my first dakwah book, but no time to ponder and develop it. tak apa, yang ini boleh develop pelan pelan di blog PDA. dan tak perlu jadi buku pun. What I want is a training package. later dude!

Seven month on an island – Living with the Mahmeris ; saya ada 20 pages single space, tapi yang tu cuba tiru tone ethnographer, what I really should do is to just write about my experience and my development there, not so much about the mahe but more on my growth- unempolyed housewife  – of trying the new roles and not being comfortable with it. Huh, again – later dude! or simply neverlah. Life is too short. Banyak lagi kerja lain.

Ok forget about books. Only one wajib book.

11) developing my yayasan Nusrah. Will tell you guys about it later.

12) and the various community projects at UUM. sayang nak tinggalkan, kelas agama, support group, phd support group. These are for a good cause. Plus it’s fun. It’s the only community life I have. Nak pi kenduri rumah jiran tak larat keluar dari aircond, and too way out to make small talks. When peoplw talk about tirai or cars, or the latest accident  in the paper, or the latest stupid political stunts, my eyes just glaze over and I can’t even pretend to be polite. I have known for long that my brother’s accusation were true- I am an anti social person, not a psychopath, but lazy enough and haughty enough to take the trouble to fit in, and the only redeeming acts were trying to do one or two nice things at my office community the easy way. Anything that does not need me to get out of the aircond or require  washing dishes.

Plus a few more things that is not in my head at the moment. Let’s chuck all below this as lowest priority.  and reading harry potter again, ana trying rubiks cube variation as a no no. Add blogging on top of the list, because I do need self expression to get me started in writing, plus my blogs for dakwah are dakwah work. This blog  has no aim, it’s just for this. I have goals for PDA ( Projek Dunia akhirat). I’m not going to bother putting in stuff in the lphd thing, only to answer questions if anyone care to ask, and the clinic cannot be abandoned. The kaunseling islam discussion can wait until I teach another kaunseling islam class. so at least I have set my priorites for blogging, but I need to schedule my book writing between the kid’s coaching, and I need to time table my tabung haji research or it’d never get off the ground.

Also I need to start claiming for my penyelidikan tak mau potong gaji. ALhamdulillah, I managed to get it done just in time (hey JIT concept works for me!) to save my gaji, but I’d better claim so that I don’t lose out more than what I spent.

That’s it- semua mau.Oh yes I forgot. My mother expects me to visit her often in the morning because she knows that I am on cuti dapat gaji, so I’d better schedule  to do my writing at her place too.

I’d better start real planning or the next thing I know, the nine month will be over with no book and no research.

P.s. Oh yeah I’m suppose to start new exercising habits too.

oh yeah what about new habit of solat sunat and reestablishing somae lost habits of solat sunat.

and quran reading too. there’s the hafazan reading and the read to understand meaning reading. but there’s also read amalan harian reading like al mulk and waqiah and ar rahmaan, and there’s also the read qatam thing.

8)

Laporan Penyelidikan (2)… masih belum siap

Alamak, nampak gayanya projek  siapkan laporan ni belum di tahap memuaskan. Semalam bagus progres, dah print out semua kertaskerja berkaitan, dah buat layout bab, dah pi consult mengenai laporan format kualitatif ni.

hari ni, he he tergelincir dengan lawatan ke blog peribadi ha ha

tak paa, tak paa, nadiiyah. bila tergelincir, bangun dan teruskan perjalanan.

sekarang nak baiki transkrip yang upah student ni tulis, lupa kata interview tu bahasa inggeris, mak oi si budak ni buat literal trancription- ikut suka dia saja, tape pun dah hilang nak retype, terpaksalah teka saja apa maksud sebenar, tu lah nak kerja senang jadi susah. lain kali janan upah orang taip. ye lah nak upah boleh, tapi fikirlah sikit, sepatutnya monitor lah dia buat satu page dua baru biarkan. Sekarang rasalah hasil dari nak kerja senang dahulu.

Apakah pelajaran yang saya boleh dapat dari pengalaman ini? ya, bahawa semua kerja kita akan dapat balasan. biarlah kita kerja betul betul supaya di akhirat nanti akibatnya adalah baik dan bukan tak baik. hu hu insaf ya Allah, hu hu…, nasib baik baru akibat kecil di dunia……