Cerita Cinderella versi Sintok

Ini cerita Cinderella, tapi versi sintoklah. Heroinnya adalah sayalah. Ceritanya ada persamaan setakat jam 12.00 sahaja. tak ada kakak tiri, dan tak ada mak tiri, cuma ada mak mertua  @ mak mermuda sahaja sebagai heroin cerita.  Prince charming adalah juga, tapi watak tak penting, sebgab cerita Ustaz komputer@ bapa mertua @ bapa kerkuda cuma satu line sahaja. Ceritanya begini.

Pada suatu hari, ada seorang mak mermuda. Oleh kerana dia kenduri  mneyambut menantu sakan, dia telah menundakan marking examnya sehingga selepas kenduri. Fikirnya, lepas kenduri nanti saya buatlah dengan tekun. Cerita ini diselang seli  dengan lagu lagu ala Disney- mak mermuda menanyikan lagu tema yang berbunyi begini;

tekun dan sabar, sabar dan tekun ( ulang sebanyak yang larat)

Oleh kerana mak mermuda glaed dengan kenduri kendara, lepas tu pula ghaled dengan nak training  kakak kambodia baru sampai, di selang  melayan tiga abdul yang kebetulan juga cuti pada dua minggu tersebut, dan Ustadz Ilyas yang tidak lagi pergi ke nursery oleh kerana kakak kambodia sudah sampai, maka beberapa hari terakhir yang ada penuh dengan cerita mak mermuda membawa tiga abdul ke pejabat dan terlena  hanya dengan membaca satu dua krip jawapan sahaja.

Kebetulan juga mak mermuda telah hilang kacamata separuh power yang digunakan khas untuk membaca skrilp tulisan budak budak yang sangat hodoh hodoh. (budak budak tu comel dan handsome, tapi tulisan mereka kemut  kerepot dan hodoh hodoh. Maka berair lah mata pensyarah lama ini, walaupun mak mermuda, tetapi sudah dapat pangkat pensyarah tua, apakan daya.

Maka pada hari terakhir, yang telah pun diberi oleh lpihak berkuasa UUM tarikh lanjut seminggu, masih perlu menghantar satu abdul ke perlis, kemudian pulang, singgah ke kedai cermin mata untuk menempah semula cermian mata separuh kuasa, yang diharapkan akan mempercepatkapensyarah lama ini membaca tulisan  kemut kerepot itu. Oleh kerana kedai  cermin mata berada dalam pasar minggu,  majikan baru kakak kambodia pun terpanggil pula untuk membeli bahan mentah untuk dibawa pulang dan teruskan program latihan pembantu di rumah- di bawah program azam baru menjadi mak mertua yang mengamalkan memasak.

DIpendekkan cerita, pada jam 11.30 tamat marking skrip dengan jayanya. Jam 11.40 berjaya meneyelsaikan senaria markah dengan bantuan abdul ketiga. (Dengan selingan abdul keempat, iaitu Ustadz Ilyas telah berjaya masuk ke bilik memeriksa kertas skrip,  merebut satu kertas skrip, kemudian mengamuk dan kemudian muntah, dan kemudian good mood.)

11.40 mlm  Prince charming terlena bersama Ustadz Ilyas, jadi  heroin kena bawa kereta sendiri ke taman siswa , pejabat yayasan, kerana dirumah tak ada internet. Sedang bersungguh sungguh memasukkan markah, pada tepat jam 12.00, tepat sekali peraturan UUM, maka protal akademik pun padam dengan keluar paapran no pegawai untuk dihubungi.

maka Cinderela pun terjepuk di tengah malam,  terlepas  portal dan secara otomatik jatuh menjadi marhain yang boleh diambil tindakan oleh pihak berkuasa, dan terpaksalah besoknya jatuh standard, mengkow tow dan merayu kepada pihak pihak yang berkenaan. Maka cinderella pun kenalah on quest mencari borang rayuan yang perlu disikan suapya portal dibuka semula. Seperti cerita  cerita yang lain, portal apabila dibuka semula, dah tak serupa lagi seperti yang asal, penuh dengan cabaran yang dahsyat, hinggakan terpaksa memasukkan markah satu persatu, tak boleh lagi guna senarai sepuluh-sepuluh.

Jam berdetik lagi, kali ini cinderella perlu mengejar jam duabelas tengahari pula….. dipendekkan cerita…ping. selesailah tugas projek ngam ngam, yang telah terlucut menjadi projek terlepas portal.

Pengajaran dari cerita ini adalah- jangan tangguh tangguh, nanti maruah tergadai. Semoga yang menceritakan  akan dapat mengambil pengajaran cari penceritaan sendiri.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: