Beratnya Tanggungjawab Daawah kepada Rakan Non-Muslim

salah satu contoh cerita syahadah: http://islamicsunrays.com/category/converting-to-islam/

Antara hobi saya adalah membaca mengenai saudara baru yang mengangkat syahadah dan meneliti cerita perjalanan mereka kepada Islam dan Allah. Saya kurang pasti apakah  ‘drive’ yang menyebabkan saya terlalu teruja dengan cerita-cerita syahadah. Mungkin, keseronokan melihat bagaimana Allah memilih hambanya dan membawa mereka kepada keselamatan, Mungkin minat dalam dakwah. Cuma minat saja dalam dakwah kepada non muslim belum pernah ditafsirkan kepada usaha kerana saya betul-betul tidak ada ilmu dalam bidang tersebut.

Saya sebelum ini menganggap  dakwah kepada non muslim sebagai fardhu kifayah yang bolehlah dijalankan oleh mereka yang berkemahiran. tugas kita sekadar menyeru dan mengingatkan saudara-saudara dan anak murid kita juga. Cuma sekarang,  Allah menghantar kepada saya murid dari kalangan non muslim. Tidak boleh lari lagi, tanggungjawab ini harus dipikul walau pun tak ada kemahiran.

Saya cuba mengimbau kembali, semasa Allah memberi tanggungjawab berdakwah kepada Rasulullah SAW, beliau juga tiada pengalaman sebelumnya, dan tiada kursus- kecuali Jibril sebagi mentor dan Al Quran yang diturunkan secara bertahap. Namun baginda tidak stres dan kecewa, tetapi terus memulakan usaha dengan menjemput kaum kerabat baginda; menjamu makan, dan terus bercakap mengenai risalah yang perlu disampaikan. Baginda mendapat tentangan yang hebat dari bapa saudara baginda sendiri.

Sekarang saya-  telah mempunyai contoh-contoh cara berdakwah dari orang-orang terdahulu. Risalah dari ABIM Outreach dan lain-lain; merata-rata website dakwah yang boleh ditiru dan dirujuk tanpa had copyright.  Masih saya terpinga-pinga bagaimana untuk memperkenalkan Islam kepada murid saya yang belum Islam.

Baru-baru ini saya dikejutkan dengan kematian rakan kepada anak saya.  Beliau telah meninggal dunia dalam agama Kristian- perkara normal bagi kebanyakan rakyat Amerika. Berita mengenai kematian beliau membawa penyesalan yang tak terhingga bagi saya kerana saya telah dua kali melepaskan peluang mengajak beliau kepada agama Islam. Apa kata beliau kepada saya di akhirat nanti? Apa kata Allah kepada saya mengenai beliau nanti?

Semasa  beliau bersahabat dengan anak saya, beliau sering datang ke rumah, makan apa saja makanan yang ada. Kenangan manis saya berbut ikan bilis pedas kerana beliau akan suka apa saja yang kami suka. namun saya tidak berani menyuarakan mengenai ajaran Islam sebagai menghormati ibubapa beliau. Fikiran saya pada masa tersebut, sebagaimana saya tidak mahu ibubapanya mempengaruhi anak saya dalam agama, saya juga sepatutnya tidak cubamempengaruhi anak mereka dalam hal agama.

Allah telah menghantar beliau kepada saya sekali lagi. tiba-tiba  empat belas tahun kemudian, beliau mencari dan menjumpa anak saya dan saya melalui FB. Saya menyatakan kegembiraan dan mengajak  beliau melawat Malaysia dan terlibat dengan aktiviti yayasan – juga masih tidak menceritakan mengenai Islam. Fikir saya pada masa tersebut, perlahan-lahan. Memperkenalkan kepada Islam perlu langkah demi langkah. Beberapa bulan dari persahabatan semula, berita di FB, belaiu telah meninggal dunia kerana kemalangan jalan raya. tamat peluang saya berdakwah kepada beliau.

Selepas menangisi keadaan, saya menimpan harapan kecil (jauh terlalu kecil) bahawa kemungkinan kecil beliau telah memeluk Islam? Bukankan ramai rakyat Amerika yang telah memeluk Islam. Bukankah banyak website dakwah yag dijalankan sendiri oleh mereka? Saya menyimpan harapan kecil (jauh terlalu kecil) bahawa saya akan menjumpai beliau di syurga satu hari nanti. ” Surprise! I knew you’d want me to see you here!”

Namun, hakikatnya, saya perlu menerima kenyataan luaran. belaiu telah meninggal dunia sebagai seorang Kristian. Ini bukan kes yang boleh diletakkan spekulasi seperti Princess Diana atau husnul zan sepert Michael Jackson”. Tiada indikasi  untuk memikirkan sebaliknya. Beliau tidak memeluk agama Islam, dan saya tidak pernah menceritakan kepada beliau mengenai Islam, atau mengajak beliau ke jalan Allah.

Saya masih tidak ada skrip atau strategi untuk berdakwah kepada non Muslim. Cuma semangat desperation yang mendorong. Kepada murid non muslim saya yang mahu mendengar, saya nyatakan kepada mereka; ” Saya tak pandai mengajak, tapi saya harus mengajak. Jika tidak, anda akan sangat marah pada saya di hari akhirat kelak. Dengarlah apa yang saya  harus katakan dan fikirlah untuk buat tindakan”. Beberapa murid saya sudah lari menjauhkan diri dari saya, tapi saya tak peduli. Kerana bila difikirkan kebelakang pada hari akhirat esok, lebih baik saya mencuba dan gagal, dari saya tidak mencuba langsung.

Brandi:  I have not done my duty towards you as a Muslim, and I know that you would never forgive me for that. But from now on – in your memory, I will do my best to invite people to Islam. I am sorry that I am not allowed to pray for you anymore, but deep in my heart, Allah knows that my wish is for you to have been saved by Allah, though I have not done my part at all. Would that be the case, I would be the happiest person then. Allah knows best. and I must have redha for Allah’s wish; and I must promise myself to do better with those who are still living.  may Allah forgive me and give me strength.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: